Search for content, post, videos

Over de media achter de transfer van Neymar

Het record van duurste voetbaltransfer werd deze zomer weeral maar eens verbroken. En hoe. Neymar Jr. ging voor meer dan het dubbele van het vorige record van Barcelona naar PSG. Een volgens velen erg vreemde transfer waar vooral de Qatarese eigenaars van PSG achter zitten. De strubbelingen die dit landje momenteel doormaakt binnen de Arabische regio zou de hoofdoorzaak zijn van de transfer. Qatar wil zich namelijk bewijzen ten opzichte van de andere Arabische oliestaten die hen momenteel boycotten. En terwijl Pogba zijn transferbedrag nog zou terugverdienen voor Manchester United dankzij de verkoop van shirtjes en andere merchandise, zou dat bij Neymar vanwege de immense bedragen niet mogelijk zijn. Afwachten of dat klopt. Maar laat ons toch ook nog even een andere invalshoek erbij nemen om deze transfer te verklaren. Met name vanuit sportmediaperspectief.
Eerst en vooral levert het social media bereik van Neymar enorme mogelijkheden voor PSG. De Braziliaan heeft op Instagram alleen al bijna 80 miljoen volgers. Hij is de tweede meest gevolgde atleet op Twitter. Z’n bereik bij een erg enthousiaste en betrokken achterban, niet in het minst in z’n eigen land Brazilië is immens. De verwachting van PSG is dan ook dat in dat land (maar ook in Azië waar deze ‘most marketable player’ populair is, heel wat mogelijk is ind e toekomst om wedstrijden en bijkomende content van PSG te gaan streamen. In Brazilië bekijkt nu al 68 procent van de bevolking gestreamde videos. Allemaal potentiële kijkers van content van Neymar en dus nu ook van PSG. Nu de evolutie voor de deur staat van een voornamelijk op televisiezenders gerichte broadcast naar een meer streamgerichte ‘Netflix’-vorm van sportconsumptie, is het vooral belangrijk populaire sterren in je team te hebben. Een ploeg als PSG in een toch kleinere competitie dan bijvoorbeeld La Liga of de Premier League kan op die manier toch meespelen op een hoger niveau. Het televisielandschap is door streaming al helemaal door elkaar gegooid, enkel sport kon dit nog lang weerstaan. Maar ook dat zal snel wijzigen, volgens zo goed als alle experts. De keuze van PSG om voor Neymar een volgens velen onmogelijk hoog bedrag te betalen, zou hen in die nieuwe wereld wel eens een mooie plaats kunnen opleveren.