Search for content, post, videos

Het mediasucces van de Oranje Leeuwinnen

Het vrouwenvoetbal krijgt in Nederland al jarenlang minimale media-aandacht. Het uitzenden van de Eredivisie Vrouwen wil maar niet echt lukken, en ook de aandacht van supporters is te verwaarlozen. Sowieso laten verschillende onderzoeken uit binnen- en buitenland zien dat vrouwensporten in verhouding veel minder media-aandacht krijgen dan mannensporten. Meest schokkende cijfer: 40% van alle sporters zijn vrouw en slechts 4% (!) van alle aandacht voor sport in de media naar vrouwensporten gaat.
Benieuwd waren we dus naar de aandacht tijdens het EK voor vrouwen in ons eigen land. Gelukkig zagen we een positieve kentering. Al direct vanaf het begin.
De openingswedstrijd NL – NOO zorgde direct voor een kijkcijferrecord. 2,1 miljoen NL’ers stemden af op de NOS. Nog nooit eerder keken zoveel mensen naar een wedstrijd van de Oranje Leeuwinnen.
Deze hoge kijkcijfers zetten zich gedurende het toernooi voort met als hoogtepunt de 4,1 miljoen kijkers tijdens de finale. En dat aantal liep tijdens de nabeschouwing en prijsuitreiking zelfs op naar 5,3 miljoen. Ongekende aantallen in de vakantieperiode dat betekende een marktaandeel van 85%.
Het is zo dat Nederlandse vrouwelijk sporters al jarenlang voor meer medailles en prijzen zorgen dan de mannen en het is mooi te zien dat de voetbalvrouwen nu ook de aandacht krijgen die ze verdienen.

LEES OOK ONZE COLUMN ‘Brengt dit EK meer aandacht en minder seksistische berichtgeving voor vrouwenvoetbal?‘ op Sportnext.nl.